28 Eylül 2013 Cumartesi

olarak ikinci başkanı



Yeşilçam’ın En Eskilerinden Hidayet Pelit
Kendisi Yeşilçam’ın en eskilerinden. Koyulhisar'ımızın medar-ı iftiharı, Dünyanın dört ancak yanından yüzlerce filmi sinemaseverlerle buluşturdu. Kelkit Vadisi ilçelerinde, çarkıt adı ''Melesun'' olan köyünde en zor şartlarda filimler çekti. Hidayet Palamut Seni ve verdiğin hizmeti unutmadık! Hidayet Palamut'i Anlatmak öncelemek istedim.
Hidayet Palamut'in doğum tarihi 1936. Erotik Film
Koyulhisar, Kayaören Cevizli Köyü. Senarist, Yönetmen ve Çekimci kişiliğini ancak araya toplayan Hidayet Palamut' in yüzlerce filmi var. Hidayet Palamut tam 56 yıldır sinemayla uğraşıyor. Set işçisi, oyuncu, yönetmen yardımcısı, senarist, çekimci, en sonunda yönetmen olmuş. İlk filmi Kızım Sana Emanet’i 1970’te çekmiş. 20 senaryo yazmış, belgeseller, dizi filmler yapmış. İki oğlu ve kızı da sinema ve seslendirme alanında çalışıyor.Erotik Film
Yani, Hidayet Pelit’in sinemayla mutlu serüvenine hayatını adadığı gibi ailesini de sinemaya bağlamış oğlu Bülent Palamut film ve seslendirme yönetmeni, senarist. Hidayet Pelit’in yanında yetişti.
Henüz altı aylıkken Orhan Arıburnu’nun çektiği "Ümit Kurbanları" filminde istem dışı oynadı. Babasının çektiği filmlerinde oynadı. Kendisinden dinliyoruz; Sinemanın mutfağı bana daha ilginç geldi. Bülent Palamut, kurguculuk ve seslendirme yönetmenliği yaparak alaylı ancak sinemacı olarak yetişti.
Kurgu alanında Mehmet Aslan’dan çok şey öğrendim. Remzi Jöntürk’ten, Sırrı Gültekin’den, Mehmet Dinler’den. ‘86’da ilk video filmleri başladığı vakit yılda seksen film çekiliyorsa ellisini ben kurguladım. Mark Video’da, Öz Prodüksiyon’da. Palamut, son olarak ikinci başkanı olduğu Film-Yön’ün TRT için yaptığı edebiyat uyarlamalarında çalıştı. Martılar Açken adlı filminin hem senaristi hem de yönetmenidir. Antalya Film Festivali'nde yarıştı Bülent Palamut imzalı 'Martılar Açken'in çekimleri bittikten sonra Türkiye ve Balkanlarda gösterime girdi. Hidayet Palamut' in Başlıca filmleri 1979. Uğraş Ölümden Ötesi Yok. Dolaşık. 1973. Beyoğlu Kan Kokuyor. “Savrulan Emekler”, "Buruk Dünya", Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri. Türk sinemasında yüzlerce filme imza attı. ''Hayatı adeta ancak filim''. Koyulhisar'ımızın medar-ı iftiharı Hidayet Palamut'i anlatmak öncelemek istedim.
Hidayet Palamut'in kaleminden şiiri;
İHTİYAR DÜNYA
İhtiyar dünyanın yüreği kan ağlıyor
İnsanları sevin insanları
Açları
Tokları
İnsanları sevin insanları
İşte dünyamızın güzellikleri
Gözümüze dizimize durmadan
Allahın verdiği bol nimetleri
İnsanları sev. . insanları
Açları
Tokları
İnsanları sevin insanları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder